Koopcontract regelen verhuis

Wanneer je een bestaande woning koopt maak je afspraken met de verkoper over de prijs en de datum van de overdracht. Deze afspraken blijven staan totdat je samen in de kamer van de notaris zit en de leveringsakte ondertekent. Deze periode tussen het maken van de afspraken en het tekenen van de officiële documentatie kan soms lang zijn. Als jij of de verkoper in de tussentijd van gedachten verandert, is er niets dat kan bewijzen wat jullie waren overeengekomen. Daarom is het mogelijk en verstandig om een koopcontract te laten opstellen en te ondertekenen.

 

Inhoud

Wat is een koopcontract?

Een koopcontract is een document dat officieel vastlegt wat je met de verkoper overeen bent gekomen. Deze wordt opgesteld door een notaris, maar het is ook mogelijk om het door de makelaar of een adviseur te laten doen. Het is vaak de verkoper die vraagt om een koopcontract, omdat deze hier meer voordeel bij heeft. Als jij je terugtrekt valt de verkoop door de mand. Daarom heb jij vaak weinig te doen met een verkoopcontract behalve het te ondertekenen. Bedenk je wel dat je door je handtekening te zetten verplicht bent je te houden aan de overeengekomen afspraken.

 

Wat staat er in een koopcontract?

Een koopcontract bevat alle informatie omtrent de verkoop van het huis. Aangezien elke situatie anders is zal elk koopcontract ook anders zijn. Er is echter informatie die je kunt verwachten in elk koopcontract, namelijk:

  • De gegevens van de verkoper en van de koper.
  • De exacte koopsom.
  • Afspraken over hoe deze koopsom te betalen.
  • De geplande datum van de overdracht.
  • Eventuele bijzonderheden over de woning of de grond waarop de woning zich bevindt. Dit is facultatief en uiteraard alleen van toepassing als er bijzonderheden zijn.

 

Vervolgens zal de verkoper het koopcontract zelf verder invullen en toepasselijk maken voor jullie situatie. Er zijn ongetwijfeld afspraken die jullie hebben gemaakt en die moeten worden vastgelegd. Denk daarbij aan:

  • De waarborgsom of het onderpand.
  • De bankgarantie om aan te geven dat jij de overeenkomst kunt bekostigen.
  • De ontbindende voorwaarden.
  • Een lijst met spullen die je besloten hebt over te nemen.

 

Voorlopig koopcontract en ontbindende voorwaarden

Een koopcontract wordt ook wel eens een voorlopig koopcontract genoemd en eigenlijk zijn beide woorden in deze context verwarrend. Ten eerste betreft het geen koopcontract, maar een samenvatting van de koopovereenkomst. Het huis is pas echt van jou als je de leveringsakte hebt getekend. Ten tweede is een koopcontract ook niet voorlopig. Het is wel degelijk bindend en er volgt geen ander document, ook al wordt dit wel door de naam gesuggereerd. Daarnaast worden er vaak ontbindende voorwaarden genoemd in een koopcontract. Maar waarom wordt een koopcontract voorlopig genoemd en wat hebben de ontbindende voorwaarden hiermee te maken?

  • Voorlopig: de term voorlopig is ontstaan doordat je drie dagen de bedenktijd hebt nadat je het koopcontract hebt getekend. Je kunt dan zonder consequenties of uitleg afstand doen van de overeenkomst. Dit moet je dan wel schriftelijk bij de notaris inleveren, zodat er bewijs is van jouw beslissing. Na deze drie dagen kun je niet meer onder het koopcontract uit, tenzij er sprake is van één van de ontbindende voorwaarden die erin zijn vernoemd.
  • Ontbindende voorwaarden: de ontbindende voorwaarden zijn er om jou te beschermen als je om een bepaalde reden toch de koopovereenkomst na kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld op laten nemen dat het niet kunnen rondkrijgen van een hypotheek een ontbindende voorwaarde is. Verder kan het zijn dat je erachter komt dat de woning bouwtechnisch niet in orde is nadat je een keuring hebt laten uitvoeren. Als deze punten als ontbindende voorwaarden in het contract worden genoemd mag je deze ontbinden en kom je niet met een huis te zitten die je niet kunt financieren of die structureel slecht is.

 

Vergelijk offertes

Heb jij financiële vragen over een verhuis-gerelateerde uitgave? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool en vraag direct enkele offertes op bij betrouwbare bedrijven en instanties.

 

 

Verhuisbedrijf offertes vergelijken

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verhuisbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de verhuiskosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

verhuizers in [pb-city]

5 Veelgemaakte fouten verhuisbedrijf

Het inhuren van een verhuisbedrijf …

Doordeweeks of ’s weekends verhuizen?

Als jij een verhuizing …

Verhuisservice

Probleemloos verhuizen …

Verhuizen naar Duitsland, wat kost dat?

Gaat u binnenkort verhuizen …

Verhuishulp

Heeft u hulp nodig bij …

Bedrijfsverhuizing

Heeft u een bedrijf en …