Welke aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) afsluiten is niet verplicht. Toch hebben de meeste mensen die een gezin hebben of een huis bezitten een AVP. Als jij bezig bent een woning te kopen, er komt iemand bij je wonen of je bent verantwoordelijk voor minderjarigen, dan is dit zeker een verzekering om over na te denken, maar ook als je alleenstaand bent is dit een goed idee. Voor een klein bedrag per maand heb je dan al een bepaalde zekerheid.

Inhoud

Wat is een AVP?

Met een AVP dek je je aansprakelijkheid omtrent letselschade aan personen en schade aan zaken. Als deze schade door jou, door iemand die is opgenomen in de polis of door een bezit van jou wordt veroorzaakt zal jij wettelijk voor de kosten moeten opdraaien die dit met zich meebrengt. Springt er in jouw appartement een leiding, of waait er een dakpan van je woning af en beschadig je hiermee iemand of iets anders, dan dekt de AVP de kosten om dit te laten repareren. Soms kunnen die kosten erg hoog oplopen. Met een goede AVP hoef je je dan geen zorgen te maken en zal je niet in de financiële problemen komen. Het dekt de schade die jij (of één van de meeverzekerden) zonder opzet veroorzaakt, zoals materiële schade, de kosten van een rechtszaak en het schadeonderzoek.

 

Hoe kies je een AVP?

De hoogte van het maandelijkse bedrag dat je voor je AVP moet betalen wordt voornamelijk bepaald door hoeveel mensen je laat meeverzekeren en door het verzekerde bedrag. Voordat je gaat kijken naar wat er wordt aangeboden kun je jezelf het beste de volgende vragen stellen:

  • Wie wil je verzekeren: als je alleen woont kies je voor een AVP voor alleenstaanden, maar het is ook mogelijk om een AVP af te sluiten voor iedereen waar je verantwoordelijk voor bent. Als je bijvoorbeeld kiest om je kinderen mee te laten verzekeren, dan zijn die automatisch ook verzekerd ook al wonen ze ergens anders. Het is zelfs mogelijk je huisdieren mee te verzekeren, mocht je dit willen.
  • Welk bedrag wil je laten verzekeren: het bedrag dat je laat verzekeren is het bedrag dat je tegoed krijgt als er iets gebeurt. Deze kan tussen de €500.000 liggen en de €2.500.000. Vraag jezelf dus af hoe groot de kans is dat jij of de andere verzekerden schade aanrichten. Aangeraden wordt om zeker voor een verzekerd bedrag van €1.250.000 te kiezen.
  • Heb je aanvullende verzekering nodig: niet alle schade wordt gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. Als jij bijvoorbeeld graag een risicovolle sport beoefent of je hebt een gevaarlijke baan, dan is het wel verstandig om je verzekering aan te laten vullen. Dit kan ook vaak via je werk of via de sportvereniging. In dat geval is er sprake van een collectieve aansprakelijkheidsverzekering.
  • Eigen risico: door een bepaald eigen risico bedrag in te vullen kun je je maandelijkse betalingen reduceren. Het eigen risico bedrag is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat de verzekering gaat uitkeren. De meeste mensen laten deze echter op €0 staan.

 

Een vergelijking maken

Nu je weet wat je van je aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt, is het tijd om een vergelijking te maken. Dit doe je via een vergelijkingswebsite. Hiervan zijn er voldoende aanwezig en veel daarvan zijn goed te vertrouwen. Door de filters te gebruiken breng je alleen de resultaten naar voren die voor jou relevant zijn en kun je veel doelgerichter zoeken. Daarnaast kun je informatie opzoeken over de verschillende verzekeraars die deze verzekering aanbieden. Denk daarbij aan de Consumentenbond die hier uitgebreid onderzoek naar gedaan heeft en die je kan helpen met het maken van de juiste keuze.

 

Enkele aandachtspunten en tips

Tijdens het maken van je vergelijking moet je altijd in je achterhoofd houden dat de website die je gebruikt deze diensten aanbiedt met een reden. Uiteraard willen ze geld verdienen, maar natuurlijk is het belangrijk dat ze wel objectief zijn. Gebruik daarom de volgende aandachtspunten en tips terwijl je je vergelijking uitvoert.

  • Alleen onafhankelijke sites: gebruik alleen onafhankelijke vergelijkingswebsites. Dit is erg belangrijk, want dat betekent dat ze geen geld verdienen als jij via hen een deal sluit met een bepaalde verzekeraar. Alleen onafhankelijke sites geven je volledig objectieve informatie.
  • Wat achtergrondinformatie: ga altijd op zoek naar wat achtergrondinformatie over de website die je gebruikt. Probeer uit te vinden waar ze hun geld aan verdienen en hoe ze onderbouwen dat ze onafhankelijk zijn.
  • Meerdere vergelijkingen: om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de verzekeringen die er voor jou aanwezig zijn is het verstandig om verschillende sites te gebruiken en meerdere vergelijkingen uit te voeren. Niet alle verzekeraars zijn bij alle vergelijkingssites aangesloten. Probeer daarom minstens twee onafhankelijke websites uit te kiezen die een zo groot mogelijk aantal verzekeraars aanbieden.
  • Kritisch vergelijken: de meeste vergelijkingswebsites bieden hun resultaten aan op volgorde van prijs. Dit is niet altijd de beste manier om dit te bekijken. Loop daarom de resultaten kritisch door, vergeet niet goed te controleren wat de dekking is en wat de opzegtermijn is en probeer een zo compleet mogelijke verzekering te vinden voor een zo laag mogelijk maandbedrag.

 

De kosten

Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn over het algemeen niet erg duur. Voor een bedrag van tussen de €50 en €100 per jaar kun je al een goed dekkende verzekering afsluiten. Natuurlijk wordt dit meer als je extra clausules laat opnemen of als je een groter bedrag laat verzekeren. Het belangrijkste is dat je de meeste risico’s in jouw persoonlijke situatie hebt gedekt en dit is voor iedereen anders.

 

Vergelijk offertes

Je kunt alvast beginnen met je vergelijking als je hier de link gebruikt naar onze vergelijkingstool. Wij kunnen je een overzicht geven van de AVP’s die een aantal betrouwbare verzekeraars voor jou kunnen samenstellen.

Verhuisbedrijf offertes vergelijken

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verhuisbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de verhuiskosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

verhuizers in [pb-city]

5 Veelgemaakte fouten verhuisbedrijf

Het inhuren van een verhuisbedrijf …

Doordeweeks of ’s weekends verhuizen?

Als jij een verhuizing …

Verhuisservice

Probleemloos verhuizen …

Verhuizen naar Duitsland, wat kost dat?

Gaat u binnenkort verhuizen …

Verhuishulp

Heeft u hulp nodig bij …

Bedrijfsverhuizing

Heeft u een bedrijf en …