Samenwonen; waar let je op?

Wanneer je gaat samenwonen ga je een hopelijk gezellige en leuke periode tegemoet samen met iemand anders. Of dit nu je eerste keer is of je hebt al eerder samengewoond, je zal samen bepaalde afspraken moeten maken om zo eerlijk en gemeenschappelijk mogelijk samen te kunnen wonen. En als je hier duidelijke afspraken over maakt, zal dit later ook nooit een punt van discussie kunnen worden. Hier vind je enkele punten waar je het beste goed op let als je gaat samenwonen.

Inhoud

Afspraken over de financiën

Het eerste waar je goede afspraken over moet maken zijn de financiën. Het is natuurlijk wel eerlijk als ieder zijn eigen bijdrage levert en dat deze bijdrage ook fair is. Het laatste waar je over wilt discussiëren is of de één deze maand evenveel heeft bijgedragen aan de vaste lasten als de ander. Daarom kun je besluiten de financiën op de volgende manieren te verdelen.

  • 50/50: als je allebei een soortgelijk inkomen hebt of je gebruikt allebei evenveel woningoppervlak, dan kun je overwegen de financiën door de helft te doen. Dit is een simpele oplossing en wordt vaak gekozen in het geval van huisgenoten. Stellen prefereren meestal één van de andere opties, omdat dit in dat geval eerlijker is.
  • Naar inkomen: aangezien de een waarschijnlijk meer verdient dan de ander kun je ook overwegen om de financiën naar verhouding van inkomen te verdelen. Als de één 30 procent verdient van al het geld dat er binnenkomt en de ander 70 procent, worden de rekeningen ook op die manier verdeeld.
  • Ieder een zakcentje: een andere slimme oplossing, als je ook zelf geld over wilt houden en je dit graag eerlijk verdeelt, is door je salarissen bij elkaar op te tellen, hier de vaste lasten van af te trekken en wat overblijft te delen door twee. Zo heb je ieder elke maand evenveel geld te besteden nadat de rekeningen zijn betaald.

 

De financiën betalen

Daarna is het de vraag hoe je dit gaat betalen. Je kunt je vaste lasten wel op die manier verdelen, maar de rekeningen natuurlijk niet. Overweeg daarom een gezamenlijke bankrekening te nemen. Dit is een rekening waar jullie dan allebei je bijdrage op kunt storten en waar je dan vervolgens de rekeningen van betaalt. Een gezamenlijke rekening wordt ook wel een en/of rekening genoemd, omdat jullie allebei verantwoordelijkheid hebben. Mochten jullie uit elkaar gaan en er staat nog geld op de rekening, dan wordt er gekeken naar wie dit heeft gestort en ook op die manier uitgekeerd.

 

Verzekeringen afsluiten

Vervolgens zal je eens goed moeten kijken naar de verzekeringen die jullie samen nodig hebben, welke verzekeringen er al lopen en welke verzekeringen je dan nog moet afsluiten. Trek je bij iemand in die een woning heeft gekocht, dan zijn er al bepaalde verzekeringen afgesloten, alleen zijn deze op het moment dat jij intrekt niet meer actueel. Gaan jullie samen huren, dan zal je je verzekeringen voor het eerst moeten afsluiten. Vergeet daarbij de zorgverzekering ook niet, omdat het mogelijk is om elkaar bij te schrijven op jullie polissen, mocht je dit willen. De verzekeringen die je afsluit zijn volledig afhankelijk van de situatie, maar de meest voorkomende polissen zijn inboedelverzekeringen, zorgverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen, rechtsbijstandverzekeringen en opstalverzekeringen. Allicht moeten deze allen worden aangepast en/of samengevoegd.

 

Een samenlevingscontract afsluiten?

Als jullie niet samen een woning gaan kopen hoef je geen samenlevingscontract af te sluiten, maar dat betekent niet dat dit geen goed idee is. Veel mensen tegenwoordig kopen geen woning meer, omdat dit te duur is en trouwen niet meer omdat dit ouderwets is, maar dan moet er toch een manier zijn waarop je bepaalde zaken moet kunnen vastleggen. Het zou mooi zijn als je dit dan ook kunt toepassen op je eigen situatie. Met een samenlevingscontract of een testament kan dit, zodat je jezelf en je partner voor bepaalde situaties beschermt:

  • De aanspraken op pensioen kunnen in een samenlevingscontract worden vastgelegd.
  • De medische volmachten kunnen in een samenlevingscontract worden vastgelegd.
  • De manier waarop de financiën zijn geregeld kan in een samenlevingscontract worden vastgelegd.
  • De verdeling van de inboedel kan in een samenlevingscontract worden vastgelegd.
  • Wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan kan in een samenlevingscontract worden vastgelegd.
  • Door een verblijvingsbeding in je contract te laten opnemen kun je ervoor zorgen dat je gezamenlijke bezittingen, je woning en andere goederen niet naar je erfgenamen gaan, maar naar je partner als je komt te overlijden.

 

Ook fiscale partners?

Er zijn enkele situaties waarin jullie ook als fiscale partners kunnen worden geclassificeerd. Dat betekent dat de belastingdienst jullie ook als partners ziet, wat bepaalde voordelen met zich meebrengt. Koop je samen een huis, heb je samen een kind, zijn jullie geregistreerd partner of wonen jullie al langere tijd samen, dan kun je hier gebruik van maken. Als je niet zeker bent, controleer dan of jullie fiscale partners zijn, want dan mag je bijvoorbeeld zelf kiezen wie welke aftrekposten van zijn inkomen aftrekt, het heffingsvrij vermogen is voor fiscale partners hoger en je mag zelf bepalen hoe de bezittingen onderling verdeeld worden op het belastingformulier. Daarnaast krijg je hogere vrijstellingen voor de erfbelasting.

 

Vergelijk offertes

Gebruik onze vergelijkingstool en vraag een aantal onafhankelijke offertes aan voor uitgaven waar je tijdens een verhuizing mee te maken kunt krijgen.

 

 

Verhuisbedrijf offertes vergelijken

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verhuisbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de verhuiskosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

verhuizers in [pb-city]

5 Veelgemaakte fouten verhuisbedrijf

Het inhuren van een verhuisbedrijf …

Doordeweeks of ’s weekends verhuizen?

Als jij een verhuizing …

Verhuisservice

Probleemloos verhuizen …

Verhuizen naar Duitsland, wat kost dat?

Gaat u binnenkort verhuizen …

Verhuishulp

Heeft u hulp nodig bij …

Bedrijfsverhuizing

Heeft u een bedrijf en …