Fiscaal aftrekbaar verhuizen

Verhuizingen, in welke vorm dan ook, zijn niet goedkoop. In Nederland kost de gemiddelde verhuizing €900 en dit loopt gemakkelijk op wanneer je van extra diensten van een verhuisbedrijf gebruik besluit te maken. Daarom zou het natuurlijk gunstig zijn als je een gedeelte van de kosten bij de belastingdienst kunt aftrekken. Hierbij maakt de belastingdienst onderscheid tussen zakelijke en particuliere verhuizingen. Hier lees je over wat er in welke situatie precies mogelijk is.

Inhoud

Particuliere verhuizingen

In principe zijn er voor particulieren geen directe mogelijkheden om belastingaftrek in te dienen voor de kosten van een verhuizing. Er zijn wel enkele andere manieren waarop je enige financiële steun kunt krijgen.

  • Via je werkgever: ga je verhuizen voor je werk, dan kan het zijn dat je werkgever je hier een tegemoetkoming voor wil geven. Maak dit dus bespreekbaar, vooral als het jouw werkomstandigheden ten goede komt en je werkgever profijt heeft van je verhuizing.
  • Via een lening: een andere mogelijkheid die je hebt is door een lening af te sluiten om je verhuiskosten mee te bekostigen. Je kunt deze dan als mindering op je inkomen indienen bij de inkomstenbelasting in box 3. De drempels liggen bij €2900 als je alleenstaand bent en €5800 als je samen met je partner verhuist.

Een bedrijfsverhuizing

Wanneer je een zakelijke verhuizing aan het plannen bent, zijn er aanzienlijk meer mogelijkheden. Je kunt dan als eenmanszaak of als vennootschap de onkosten aftrekken. Ook als je gedeeltelijk particulier verhuist en gedeeltelijk zakelijk (bijvoorbeeld als je een eenmanszaak hebt die aan huis is gevestigd, dan kun je het percentage van de inboedel die je zakelijk verhuist aftrekken. Daarnaast kun je soms ook een vast bedrag van €7750 als aftrek indienen bij de belasting. Als je hier meer over wilt weten, kun je het beste contact opnemen met de belastingdienst. Ga je een gehele onderneming verhuizen, dan zijn alle verhuiskosten fiscaal aftrekbaar.

Verhuizen als werknemer

Ga je op verzoek van je werkgever verhuizen om dichter bij je werk te kunnen wonen? Dan kun je een bedrag tot €7750 belastingvrij laten vergoeden. Hier zijn echter wel enkele regels aan verbonden.

  • Je moet minder dan 2 jaar bij de desbetreffende werkgever in dienst zijn onder het huidige dienstverband.
  • Je moet binnen 10 kilometer van je werk af gaan wonen.
  • De reisafstand moet met minstens 50 procent afnemen en met minstens 10 kilometer worden verminderd.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan kun je soms in overleg met de belastingdienst toch nog voor een vergoeding in aanmerking komen. Bespreek dit daarom goed met een fiscaal jurist en laat deze met de belastingdienst onderhandelen.

De kosten voor een verhuizing

Het is erg moeilijk te zeggen hoeveel jij precies zal moeten betalen voor je verhuizing. Dit is afhankelijk van het aantal dozen dat je hebt, van de tarieven van het verhuisbedrijf, van de afstand die er moet worden afgelegd, van de extra diensten waarvan je gebruik wilt maken enzovoorts. Omdat elke verhuizing anders is, en je je verhuizing in principe op maat laat maken, kun je de exacte prijzen het beste direct opvragen bij een verhuisbedrijf. Hier krijg je een indicatie van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen, inclusief btw.

Kostenpost verhuizing Bijzonderheden Prijs per eenheid
Kleine verhuizing 20m3 verhuiswagen plus 1 verhuizer €60 – €65 per uur
Grote verhuizing 50m3 verhuiswagen plus 1 verhuizer €70 – €75 per uur
Extra mankracht Verhuizer, klusjesman, etc. €30 – €45 per uur
Verhuislift Voor als er trappen moeten worden genomen €80 per uur
Parkeervergunning Verplicht in sommige gemeentes tijdens het laden en lossen €20 – €40
Kilometervergoeding Meestal gerekend na de eerste 20 of 30 kilometer €0,35 – €1,25
Avond-, weekend- en spoedtoeslag Toeslag wanneer je buiten kantooruren gaat verhuizen 30 tot 70 procent extra

Wat kun je wel en niet aftrekken?

Bevind je jezelf in één van de bovenstaande situaties waarbij je voor belastingaftrek in aanmerking komt, dan is het goed om te weten wat je wel en niet kunt aftrekken. Het onderstaande overzicht kan je hier meer over vertellen. Voor een complete en exacte lijst kun je informatie inwinnen bij de belastingdienst.

Aftrekbaar:

·       Uitgaven die je gemaakt hebt voor het ontvangen van de hypotheekakte en hypotheekgarantie, inclusief de notariskosten.

·       Uitgaven die je hebt gemaakt voor het taxeren van de nieuwe woning.

·       Alle kosten die je hebt gemaakt betreffende het registratierecht, het kadaster en de hypotheek (advies, akte en doorhaling).

·       Maximaal 1,5 procent afsluitprovisie.

·       Alle uitgaven die te maken hebben gehad met beklemming, erfrecht en opstal.

·       De bereidstellingsprovisie en ook de woonlastenverzekering.

Niet aftrekbaar:

·       Verbouwingskosten.

·       Aansluitingskosten.

·       Notariskosten die te maken hebben met de eigendomsakte.

·       Omzetbelasting.

·       Overdrachtsbelasting.

·       Architect kosten.

·       Bankgarantie.

·       Koopsom vrij op naam.

·       Makelaarsprovisie van de koper.

·       Roerende zaken van de koper.

·       Koopsom kosten van de koper.

Vergelijk offertes

Als jij een aantal exacte prijsopgaven wilt ontvangen van betrouwbare verhuisbedrijven uit jouw omgeving, dan kun je dit doen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze dienst is gratis en vrijblijvend en kan je snel helpen bij het inwinnen van allerlei financiële informatie omtrent verhuizingen.

Verhuisbedrijf offertes vergelijken

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verhuisbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de verhuiskosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

verhuizers in [pb-city]

5 Veelgemaakte fouten verhuisbedrijf

Het inhuren van een verhuisbedrijf …

Doordeweeks of ’s weekends verhuizen?

Als jij een verhuizing …

Verhuisservice

Probleemloos verhuizen …

Verhuizen naar Duitsland, wat kost dat?

Gaat u binnenkort verhuizen …

Verhuishulp

Heeft u hulp nodig bij …

Bedrijfsverhuizing

Heeft u een bedrijf en …