Kunstverhuizing

Het verhuizen van kunst is een specialistisch klusje. Of het nu een gehele kunstcollectie betreft of één schilderij, het is van groot belang dat het onbeschadigd overkomt. Daarnaast hebben deze stukken vaak veel waarde en is dit niet financieel dan is het wel emotioneel. Een kunstverhuizing wordt dan ook niet zomaar door ieder verhuisbedrijf opgepakt. Hiervoor heb je een specialist nodig met een passie voor kunstwerken en verstand van de materie. Het geeft jou natuurlijk ook veel meer gemoedsrust als je weet dat jouw dierbare kunststuk in goede handen is. Hier kun je lezen over wat je van een verhuisspecialist kunt verwachten als jouw kunst moet worden verhuisd.

 

Inhoud

Wat kan een kunstverhuizer voor je doen?

Als jij de keuze moet maken tussen een kunstverhuizer en een gewone verhuizer voor jouw object, dan is het misschien informatief om aan te geven wat een kunstverhuizer meer voor je kan betekenen dan een gewone verhuizer.

  • Verzekeringen: misschien wel het belangrijkste punt; de verzekeringen. Een verhuizer die gespecialiseerd is in kunst zal hier ook een uitmuntende verzekering voor hebben afgesloten. Dat betekent dat de waarde van je stukken volledig is verzekerd en dat het verzekerde bedrag hoger ligt dan bij andere verhuisbedrijven.
  • Passie: een gespecialiseerd verhuisbedrijf zal je kunstobjecten met evenveel passie en zorg behandelen als dat jij zou doen. Ze hebben zelf een interesse in kunst wat betekent dat ze jouw voorwerpen met respect en op de juiste manier zullen verhuizen.
  • Geschoold personeel: er zijn opleidingen voor verhuizers die veel met kunstvoorwerpen omgaan en dit is natuurlijk niet vreemd. Het is volledig anders om een bankstel te verhuizen dan een schilderij. Ze weten exact hoe de voorwerpen te tillen, te stallen, te vervoeren en weer uit te laden. Vraag daarom altijd de diploma’s in te zien voordat je een verhuisbedrijf uitkiest.
  • Maatwerk: een kunstverhuizer zal jouw kunstwerk zo inpakken dat het goed kan worden vervoerd. Dat betekent dat ze verpakkingen gebruiken die op maat zijn gemaakt speciaal voor jouw stukken. Een beeld moet immers anders verpakt worden dan een schilderij. Gespecialiseerde verhuizers zijn hierop voorbereid.
  • Aandacht aan klimaatverschillen: kunstverhuizers begrijpen hoeveel invloed het klimaat kan hebben op bepaalde kunstwerken. Een te hoge luchtvochtigheid kan antieke foto’s of houten voorwerpen onherstelbaar beschadigen. Daarom zullen ze er indien nodig aandacht aan besteden om de klimaatverschillen tijdens de verhuizing zo klein mogelijk te houden.

 

De kosten

Een specialistische verhuizing zoals een kunstverhuizing is natuurlijk duurder dan een standaard verhuizing. Dit is ook logisch, er moet aan veel meer punten aandacht worden besteed. Daarnaast is er een speciale verzekering nodig, wat de verhuizer ook meer geld kost. Aangezien geen enkel kunstwerk hetzelfde is en er verschillende vereisten zijn aan verschillende kunstverhuizingen, zijn verhuizers niet in staat exacte prijzen te geven totdat ze je kunstverzameling hebben gezien. Om die reden zijn de prijzen voor zo’n verhuizing dan ook alleen op te vragen via offertes.

Hoe herken je een goede kunstverhuizer?

Als het tijd is dat jij je verhuisbedrijf gaat uitzoeken kun je een goede kunstverhuizer aan een aantal punten herkennen. Niet alleen hebben ze bepaalde certificeringen en een goede verzekering, er zijn ook andere belangrijke kenmerken die niet mogen ontbreken.

  • Een intakegesprek: je zal een kunstverhuizing niet via het internet kunnen regelen. Het verhuisbedrijf zal altijd bij je thuis komen om je kunstobject(en) te komen bekijken en een plan van aanpak voor te stellen. Kunstverhuizingen worden op maat samengesteld en dit hoort ook zo te zijn.
  • Speciaal vervoer: een kunstverhuizer zal toegang hebben tot speciale verhuiswagens. Deze moeten natuurlijk goed zijn beveiligd, eventueel klimaatbeheersing hebben en luchtgeveerd zijn. Daarnaast hebben ze beschikking over de juiste hulpmiddelen om je verzameling mee te verhuizen en beschermen tijdens het transport.
  • Een verhuismanager: als jouw kunstverhuizing bijzonder ingewikkeld is zal je een verhuismanager aangewezen krijgen. Deze kan jouw verhuizing leiden en is je persoonlijke aanspreekpunt voor vragen, suggesties, opmerkingen en klachten. Je kunt bij hem of haar te allen tijde een update vragen over je verhuizing.
  • Opslagmogelijkheden: als laatste kan een kunstverhuizer je opslagmogelijkheden aanbieden voor jouw kunstobject(en). Deze zijn specifiek geschikt voor voorwerpen van hoge waarde en met speciale benodigdheden. Als je hier gebruik van wilt maken weet je dus zeker dat jouw kunstvoorwerpen veilig kunnen worden opgeslagen.

 

Wel of geen specialist inschakelen?

Het is aan jou de keuze of je wel of geen specialist wilt inschakelen voor het verhuizen van je kunststukken. Als je bijvoorbeeld één waardevol schilderij hebt dat deel uitmaakt van een inboedelverhuizing, kun je ook met een erkende verhuizer volledig verzekerd verhuizen. Wanneer het een volledige collectie betreft met bepaalde eisen wat betreft de omstandigheden en het transport, dan is het misschien beter een kunstverhuizer in te schakelen. Welke optie je ook kiest, het is belangrijk dat jij er zeker van bent dat je waardevolle stuk met zorg wordt verhuisd. Als dat betekent dat een kunstverhuizer jouw meer gemoedsrust geeft is dit misschien de beste optie.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier onze vergelijkingstool gebruiken om de kosten voor je kunstverhuizing op te vragen bij verschillende betrouwbare verhuizers. Op die manier weet je dat je kunstvoorwerp in goede handen is en dat je voor je verhuizing niet te veel betaalt.

Verhuisbedrijf offertes vergelijken

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verhuisbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de verhuiskosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

verhuizers in [pb-city]

5 Veelgemaakte fouten verhuisbedrijf

Het inhuren van een verhuisbedrijf …

Doordeweeks of ’s weekends verhuizen?

Als jij een verhuizing …

Verhuisservice

Probleemloos verhuizen …

Verhuizen naar Duitsland, wat kost dat?

Gaat u binnenkort verhuizen …

Verhuishulp

Heeft u hulp nodig bij …

Bedrijfsverhuizing

Heeft u een bedrijf en …