Kosten woningontruiming

Woningontruimingen worden het meeste toegepast als onderdeel van een verhuizing of als gevolg van een overlijden. Je kunt het laten uitvoeren in alle gevallen waarin het noodzakelijk is een woning volledig zonder inboedel op te leveren. De spullen die binnen nog aanwezig zijn worden verwijderd en afgevoerd. Dit is handig als je zelf niet de tijd en de energie hebt om alles uit te zoeken, weg te dragen, af te voeren naar de plaatsen van bestemming en de hele woning schoon te maken. Hier lees je over de kosten die gepaard gaan met een woningontruiming.

Inhoud

De kosten

De prijs die je betaalt is natuurlijk afhankelijk van de omvang van de inboedel. Hoe meer uren er moeten worden besteed om de woning in de juiste staat achter te laten, hoe meer je betaalt. Daarnaast zijn er ook kosten zoals het storten van het afval en de rijvergoeding die daarvoor wordt gevraagd. Uit onderstaande tabel kun je aflezen waar je financieel gemiddeld in verschillende situaties mee te maken kunt krijgen, inclusief btw.

Kostenpost woningontruiming Prijs per eenheid
Kleine woning met 1 of 2 kamers laten ontruimen €175 – €600 in totaal
Seniorenwoning laten ontruimen €175 – €375 in totaal
Eengezinswoning laten ontruimen €500 – €1500
Grote woning met meer dan 3 slaapkamers €800 – €2000
Voorrijkosten €0,30 – €0,60 per kilometer
Afvalstortkosten (afhankelijk van de hoeveelheid) €75 – €800
Het verwijderen van de vloer, indien wenselijk €2 – €3 per m2
Schoonmaken €20 per uur
  • De goedkoopste optie: hoe sneller de werkzaamheden zijn afgerond, hoe goedkoper de klus. Dat betekent dat kleinere woningen of kamers aanzienlijk goedkoper zijn om te laten ontruimen. De prijzen beginnen bij €175 voor de gehele klus.
  • Gemiddelde prijzen: aangezien de meeste woningen groter zijn, kun je voor de gemiddelde prijzen dan ook een aanzienlijk hoger bedrag verwachten. Voor het ontruimen van een eengezinswoning betaal je dan €1000 gemiddeld.
  • De duurste optie: is er een grote woning die ontruimd moet worden, staat deze nog vol met spullen en moeten de vloeren ook worden verwijderd, dan kun je rekenen op kosten van rond de €2000.

De prijsopbouw

De totaalprijs die je uiteindelijk gepresenteerd zal krijgen bestaat uit kosten voor de arbeid, kosten voor eventuele extra diensten, kosten voor het storten van het afval en de voorrijkosten. Deze laatste worden soms niet in rekening gebracht als je een plaatselijk bedrijf uitkiest, wees je daar dus bewust van. In een normale situatie kun je ervan uitgaan dat 60 procent van de kosten die je betaalt opgaan aan arbeidskosten, 30 procent is voor de afvalstortkosten, 5 procent is voor eventuele extra diensten waar je gebruik van wilt maken en de overige 5 procent gaat naar de voorrijkosten. De beste manier om geld te besparen is dus door ervoor te zorgen dat alles zo snel mogelijk kan verlopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door mee te helpen of door de woning al enigszins leeg te maken voordat de ontruimingsdienst komt.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen voor je ontruiming zal je een aantal keuzes moeten maken. De uitkomst hiervan heeft direct invloed op de eindprijs. Door deze keuzes in overweging te nemen heb je dus zelf enigszins in de hand hoeveel jouw ontruiming je zal gaan kosten.

  • Zelf doen of uitbesteden: een ontruiming kun je natuurlijk ook prima zelf. Dit zal je zeker een dag kosten en je zal hard moeten werken, maar je kunt dan 65 procent van de totaalprijs besparen. Je zal moeten betalen voor het storten van het afval, voor het huren van transport waar de inboedel inpast en eventueel voor het huren van een container.
  • De extra opties: de meeste ontruimingsbedrijven bieden verscheidene extra opties aan. Denk hierbij aan het verwijderen van de vloeren, het dichtmaken van gaten in de muren en het schoonmaken van de woning nadat deze is leeggehaald. Hiervoor betaal je natuurlijk extra. Vraag jezelf dus af of dit een punt is waarop je zou willen en kunnen besparen.
  • De omvang: uiteraard heb je geen invloed op de omvang van de woning die ontruimd moet worden, maar je kunt al wel eerst zelf door de inboedel lopen en meenemen wat je kunt. Meubilair breng je bijvoorbeeld naar de kringloop en je kunt kasten en laden alvast leeghalen. Ga er dagelijks langs en neem een paar vuilniszakken aan afval mee. Op die manier maak je het gemakkelijker voor het ontruimingsbedrijf en zo kun je dus bij voorbaat al geld besparen.

Interessante bespaartips

Aangezien niemand graag te veel betaalt, maar het wel van belang is dat de ontruiming vakkundig gebeurt, kun je de onderstaande bespaartips gebruiken om de prijs laag te houden.

  • Een regionaal bedrijf: regionale bedrijven rekenen meestal geen voorrijkosten. Hiervoor wordt vaak een straal van 30 kilometer aangehouden. Door een regionaal bedrijf te kiezen weet je daarnaast ook zeker dat deze de relevante handige contacten heeft opgebouwd.
  • Doe zoveel mogelijk zelf: als je de klus niet zelf wilt uitvoeren, maar wel de mogelijkheden hebt bijvoorbeeld om mee te helpen, om voorbereidend werk te doen, om op te ruimen achteraf of om het afval te storten, kun je vaak aardig wat geld van de totaalkosten afhalen.

Vergelijk offertes

Misschien wel de beste manier om geld te besparen is door te kijken wat de verschillende bedrijven in jouw omgeving vragen voor hun diensten. Dit kun je het beste achterhalen door offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken. Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kan je daar alvast een boel tijd en moeite worden bespaard.

Verhuisbedrijf offertes vergelijken

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verhuisbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de verhuiskosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

verhuizers in [pb-city]

5 Veelgemaakte fouten verhuisbedrijf

Het inhuren van een verhuisbedrijf …

Doordeweeks of ’s weekends verhuizen?

Als jij een verhuizing …

Verhuisservice

Probleemloos verhuizen …

Verhuizen naar Duitsland, wat kost dat?

Gaat u binnenkort verhuizen …

Verhuishulp

Heeft u hulp nodig bij …

Bedrijfsverhuizing

Heeft u een bedrijf en …